lauantai 19. maaliskuuta 2011

Pissatulehdus :(

Aatulan isännällä on pissatulehdus. Asia varmistui, oikeastaan viljelytulos tulee  vasta maanantaina, tänään eläinlääkäripäivystyksessä. Aatun virtsanäytteessä oli verta, mikä johti antibioottikuurin aloittamiseen ja siis alustavaan pissatulehdusdiagnoosiin. Tämä on jo toinen pissatulehdus Aatulla. Aiemmasta tulehduksesta on aikalailla tasan vuosi aikaa.

Kaikki alkoi eilen illalla heti iltalenkin jälkeen. Äiskä kampasi Aatun turkkia normaaliin tapaan lattialla. Aatu oli hieman levoton, ja äiskä luuli pojan vain haluavan pois kesken kampaamisen. Ei tullut äiskälle mieleenkään, että Aatu on kipeä. Yhtäkkiä Aatu ponkaisi pystyyn, kakoi ja ulisi. Ulinan ja kakomisen ohella Aatu sätki rauhattomasti. Kovin järkyttyneenä iskän kanssa katsoimme tilannetta. Mielessä kävi, että Aatulla on kurkussa jotain, koska isäntä oli vasta jyrsinyt luutaan. Sitten Aatu teki alleen ja juoksi ovelle. Ei tullut äiskälle ja iskälle mieleenkään, että Aatulla olisi kova pissahätä, kun juuri oli tultu iltalenkiltä (lenkillä Aatu oli nostellut jalkaa normaaliin tapaan, ilmeisesti sitten tuloksetta). Äkkiä vain ovi auki ja pojan kanssa pihalle. Pihalla Aatu käyttäyi jo sitten ihan normaalisti eikä mitään hätää näyttänyt olevan. Pian Aatu kuitenkin rupesi uudelleen pissalle. Aatu seisoi jalka ylhäällä pitkään, ja tuloksena oli pieni verinen pissa. Voi raukkaa! Yöpäivystäjälle soitto ei auttanut; lääkäriin pääsisi vasta aamulla. :( 

Aatulan yö menikin sitten ulkonajuoksun ja torkkumisen merkeissä. Aatu oli onneksi rauhallinen eikä kovia kipuja tuntunut olevan. Näin jälkikäteen ajateltuna Aatulla on ollut pissatulehduksen oireita jo kaksi päivää. Äiskä ja iskä saavat kyllä taas tukistaa itseään, kun eivät ole oireita kunnolla ymmärtäneet. Aatu on koko talven juonut huonosti. Äiskä on ajatellut, että Aatu saa varmaan tarvitsemansa nesteen kasvissoseesta, joka on kurkun vuoksi todella vetistä, ja ulkona lumensyönnistä. Näin varmasti onkin ollut. Nyt kahtena viime päivänä Aatu ei ole kuitenkaan tehnyt pissaa normaaliin tapaan. Esimerkiksi eilen Aatu teki varmuudella äiskän nähden ensimmäisen pissan sitten aamu kuuden vasta iltapäivällä kahden aikaan. Eilen äiskä myös huomasi muutaman kerran, että Aatu istahteli kesken kävelyn. Tätä Aatu siis teki edellisenkin pissatulehduksen aikana. Kyllä näistä oireista olisi pitänyt hälyytyskellojen soida ja kovaa. Jotenkin sitä ei vain tajunnut oireita, kun koira muutoin oli täysin oma itsensä. Äiskän tuli myös keskityttyä enemmän Aatun silmien rähmimisen ihmettelyyn (myös silmissä nyt antibioottivoide).

Pahimmassa tapauksessa Aatun pissatulehdus on merkki virtsakivistä tai munuaisviasta. Näin sanoi siis eläinlääkäri. Ultraa Aatusta ei tällä kertaa otettu. Jos oireet jatkuvat tai pissatulehdus uusii vielä kerran, on ultra ajankohtainen. Äiskää ja iskää kyllä vähän hirvittää, että jos Aatun runsasproteiininen ruokavalio on aiheuttanut virtsakiviä isännälle.  Munuaisvikaa ei uskalla edes ajatella. Tilannetta ei kuitenkaan auta nyt kuin seurata.  Toivotaan kovasti, että kyseessä on vain pissatulehdus eikä taustalla ole mitään sen kummempaa.  

EDIT:
Virtsaviljelystä ei löytynyt tulehdusta. Seuraava askel on virtsarakon ultraääni... virtsakiviä epäillään. :(

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti