maanantai 14. maaliskuuta 2011

Ruokatilaus

Aatulassa tehtiin piiiitkästä aikaa ruokatilaus Vauhti-Raksulta. Tilaus sisälsi tällä kertaa possun jauhettua kurkkutorvea, Murren murkinan liha-luumixiä ja possumixiä, possun sisäelinseosta, poron liha-luuseosta, poron jauhelihaa ja poron putkiluita.

Possunliha on nyt toistaiseksi jätetty Aatun ruokavaliosta pois (tätä ei tilausta tehdessä vielä oltu päätetty). Possutuotteet jäävätkin siis pakastimeen odottamaan aikaa parempaa. Porotuotteet sen sijaan kulutetaan heti. :)

Tilaus

6 kommenttia:

  1. Hyvältä näyttää! En olekkaan tommosesta paikasta kuullut, täytyykin vilkaista, jos itsekin tilaisin jotain! :)

    VastaaPoista
  2. Vauhti-Raksulla on aikamoisia herkkuja koirille. Usein myös vähän erikoisempiakin lihoja kuten strutsia. Ilman mitään mainostarkoitusta voin sanoa, että tilaaminen on kätevää ja toimitus (tilausmäärästä riippuen) ainakin meillä aina ilmaista. ;)

    VastaaPoista
  3. Heippa :)
    Blogiasi lukiessani olen itsekin alknut kallistumaan tuohon raakaruokintaan. Vaikuttaa vaan niin paljon paremmalta vaihtoehdolta kuin kuivaruoka :) Suurin syy ruokavalion muutokseen kuitenkin on, että oma westie neitini kärsii todennäköisesti ruoka-aine allergiasta :(
    Joten näin aloittelijana tässä raakaruokinta asiassa kyselisin apua, että kuinka paljon olette ruokaa antaneet kerralla? :)

    terveisin westie neiti Oona :)

    VastaaPoista
  4. Hei,
    Kiva kuulla teistä! :)

    Kurjaa, että teilläkin on allergioita. :( Niin se vaan taitaa olla, että harvalla westiellä ei ole mitään iho-oireita. Ruokavalionmuutos on varmasti hyvä juttu. Oletteko harkinneet testauttaa Oonan allergioiden varalta vai suunnitteletteko eliminaatiodieettiä? Itse olemme valinneet eliminaatiodieetin, koska se on niin varma konsti vaikkakin pitkä tie kulkea.

    Aatu siirtyi aikoinaan puolivuotiaana nappuloista NEU-merkkiseen koiranruokaan. NEUta Aatu söi onnistuneesti yli puoli vuotta kunnes halusin siirtyä raakaruokintaan. Raakaruokinta aloitettiin meillä kanalla. Pian selvisi, että Aatu on mitä ilmeisimmin allerginen kanalle, niin huonoon kuntoon iho meni. Kanan jälkeen Aatu on ollut eliminaatiodieetillä. Eliminaatiodieetin ansioista tiedämme nyt varmasti, että Aatu voi syödä poroa ja hirveä. Possukin vaikuttaa sopivan (sitä on vielä testattava). Muutaman viikon sisällä kokeillaan taas uutta lihaa, ehkä hevosta tai lohta.

    Meidän tapauksessa ruoka-annos on ehkä hieman huono esimerkki, koska Aatu on kastroitu eikä näin ollen voi syödä samaa määrää kuin ei-leikattu koira. Aatu ei myös saa barffauksen periaatteiden mukaan luita ruoakseen (hotkii ja meinaa tukehtua, annan kalsiumlisää).

    Koirat ovat aina yksilöitä mutta barffauksessa suositellaan aloittamaan ruoka-annoksen koko laskemalla 3% koiran painosta, jolloin saadaan päiväannoksen koko. Esimerkiksi Aatulla tämä tarkoittaisi 270g ruokaa päivässä. Tästä pitäisi sitten laskea lihan, luun ja kasvissoseen määrät erikseen. Tämä 3% on siis vain suuntaa-antava päiväannoskoko. Meillä Aatu saa siis laskennasta huolimatta vain 80 g lihaa ja 40 g kasvissosetta aamuin illoin. Yhteisannos päivässä siis 240 g, usein kuitenkin vähemmän riippuen lihan rasvaisuudesta. Itse olen hakenut Aatun ruoka-annoksen kokoa ihan seuraamalla koiraa ja sen painoa esim. kylkiluita tunnustelemalla. Uskoisin, että ei-leikatulla koiralla ruoka-annoksen koko ei ole yhtä tarkka kuin leikatulla, vaikka totta kai koiran kuntoa ja painoa tulee seurata. Koska Aatu on niin nälkäisen oloinen, annan sille aivan liian paljon kasvista (vatsantäytettä). Kasvista annan paljon myös siksi, että Aatun maha on usein aika kovalla, vaikka luita ei söisikään. Kovin yksilöllistä siis.

    Suosittelen kokeilemaan raakaruokintaa! Tässä vielä muutama linkki, joista voisi olla apua:

    http://www.murrenmurkina.com/index.php/tietoa-ruokinnasta/-barfin-perusperiaatteet

    http://www.zayoras.com/main.php?id=48

    Westiefoorumilla on myös paljon keskustelua barffaukseen ja allergioihin liittyen (ks. Aatulassa seurataan -listalta linkki foorumiin).

    Kysy ihmeessä lisää, jos tulee mieleen jotain. Autan parhaani mukaan! :)

    VastaaPoista
  5. Kiitos hirveästi neuvoista! :) Eläinlääkäri suositteli, että aloitamme myöskin aluksi kanalla ja siitä sitten hiljaa siirrytään seuraavaan lihalajiin ja katsotaan miten sopii :)
    Oonalla ongelma alueet ovat tassut, jotka ovat todella pahasti tulehtuneet ja 2 viikon antibiootti ja tassutippa kuuri ei auttanut ollenkaan, joten nyt sitten koitetaan saadaanko tulosta ruokavalion muutoksella :)
    Toivon kovasti, että tästä olisi apua ja jossain vaiheessa tassut ja suupieli muuttuisivat takaisin kauniin valkoisiksi :)

    VastaaPoista
  6. Voi, oireet kuulostavat kovin tutuilta. Juuri tuollaisia oireita Aatullakin oli ennen eliminaatiodieettiä. Jospa ruokavalionmuutos toisi avun teillekin. Kannattaa tosiaan antaa uusia lihoja maltillisesti... yhtä aina vähintään 4 viikkoa ja sitten uutta lihaa kokeiluun, jos entinen liha on käynyt. Tämä totta kai oireita seuraamalla; jos oireet ovat kovin pahoja, on lihan antaminen lopetettava. Täällä pidetään peukkuja Oonan puolesta koko Aatulan voimin! :)

    VastaaPoista